Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Duszone warzywa - dodatek do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Różne warzywa uduszone na maśle, w sosie który się w trakcie tego procesu wytwarza, to idealny lekki posiłek lub dodatek do smażonych mięs lub ryb.

Duszone warzywa - dodatek do obiadu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszone warzywa - dodatek do obiadu

 

  • 3 marchewki
  • 0,5 białej rzepy
  • 1 duża cebula
  • 6-8 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Duszone warzywa - dodatek do obiadu
Dokładnie myję i obieram warzywa; marchewki, czosnek, rzepę i cebulę kroję w cienkie plasterki, pieczarki w trochę grubsze plastry.Wlewam olej na patelnię, wrzucam cebulę, lekko solę i pod pokrywką smażę kilka minut aż się zeszkli. Dokładam masło i dorzucam twarde warzywa (marchew i rzepa). Smażę wszystko razem kilka minut, dorzucam pieczarki i posiekany czosnek. Duszę warzywa w sosie , który się wytworzy około 10 minut, przed podaniem doprawiam jeszcze solą i pieprzem do smaku .
Duszone warzywa - dodatek do obiadu
Obrane marchewki kroję w cienkie plastry
Duszone warzywa - dodatek do obiadu
Kroję także rzepę, cebulę i pieczarki , siekam czosnek
Duszone warzywa - dodatek do obiadu
Taka kolorowa porcja na talerzu zachęca do jedzenia