Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszone warzywa ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonały dodatek do obiadu.

Duszone warzywa ze śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszone warzywa ze śmietaną

 

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 20 dkg brokułów
  • olej do smażenia
  • 15 dkg fasolki szparagowej konserwowej
  • sól do smaku
  • szczypta curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżka papryki suszonej w płatkach
  • 200 g słodkie śmietanki (najlepiej 18-30 %)

Sposób przygotowania:

Duszone warzywa ze śmietaną
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Obrane marchewki i pietruszkę pokroić w półplasterki. Dodać je do cebuli. Brokuła podzielić na poszczególne różyczki i dodać do cebuli. Wszystkie warzywa wymieszać i chwilę razem smażyć. Do warzyw dodać wszystkie przyprawy i wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem tak długo, aż warzywa zmiękną. Dodać do nich odsączoną fasolkę szparagową, wlać śmietanę. Gotować dalej już bez przykrycia, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Duszone warzywa ze śmietaną
Wszystkie warzywa oprócz fasolki smażone na oleju.
Duszone warzywa ze śmietaną
Wszystkie przyprawy dodane do podsmażonych warzyw.
Duszone warzywa ze śmietaną
Odsączona fasolka dodana razem ze śmietaną do warzyw.