edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Duszonki wg edytahy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Czyli ziemniaki duszone z tym co akurat w lodówce :)

Duszonki wg edytahy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszonki wg edytahy

 

  • 80 dag młodych ziemniaków
  • 8 średnich pieczarek
  • 2 duże cebule cukrowe
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 3 kiełbaski śląskie
  • kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka, przykrycie od góry i warstwę pomiędzy pozostałymi składnikami
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Duszonki wg edytahy
Z ziemniaków zdjęłam łuszczącą się cienką skórkę, umyłam i pokroiłam w równe plastry grubości ok. 3 mm. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki. Cebule obrałam, pokroiłam w półplastry. Boczek pokroiłam w kosteczkę, a kiełbasę w półplasterki. Liście kapusty opłukałam, ścięłam grube części nerwów. Dno i boki dość dużego rondla wyłożyłam liśćmi kapusty. Równomiernie rozkładałam po kolei: cały boczek, 1/3 ziemniaków, 1/2 cebuli, 1/2 pieczarek, pokroją na większe kawałki kapustę, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 1/2 cebuli, 1/2 pieczarek, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków. Niektóre warstwy lekko oprószyłam solą i pieprzem pamiętając, że boczek i kiełbasa są słone. Wierzch przykryłam pozostałymi liśćmi kapusty. Całość podlałam ok. połową szklanki wody. Doprowadziłam do wrzenia, a następnie postawiłam na płytce ochronnej i dusiłam na małym ogniu pod szczelną przykrywką przez około pół godziny. W czasie duszenia starałam się nie odkrywać, żeby nie wypuszczać pary.
Duszonki wg edytahy
Kolejne warstwy rozkładanych w garnku składników.
Duszonki wg edytahy
Kolejne warstwy rozkładanych w garnku składników.
Duszonki wg edytahy
Kolejne warstwy rozkładanych w garnku składników.
Duszonki wg edytahy
Duszonki gotowe do nałożenia na talerze.