WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schab duszony z fasolą i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab wieprzowy duszony w sosie pomidorowym z drobną fasolą, marchewką, cebulą i kiełbasą. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Schab duszony z fasolą i kiełbasą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schab duszony z fasolą i kiełbasą

 

  • 1,2 kg schabu wieprzowego
  • 1 szklanka drobnej białej fasoli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2-3 marchewki
  • 150 g kiełbasy żywieckiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka kaszy manny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab duszony z fasolą i kiełbasą

ETAP 1:

Fasolę namoczyć na noc. Rano przełożyć do garnka. Dodać pokrojone na plasterki marchewki oraz na paseczki paprykę.

Mięso pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z pieprzem ziołowym, papryką w proszku i solą. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Obsmażyć razem na oleju i przełożyć do garnka z warzywami.

Kiełbasę pokroić na kawałki i również obsmażyć. Dodać do garnka. Dodać natkę pietruszki i koperku. Zalać wodą. Dodać listek i ziele angielskie oraz majeranek. Gotować ok 30 minut.

Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować aż składniki będą miękkie.

Na koniec dosypać kaszę manną i gotować jeszcze ok 15 minut.

Schab duszony z fasolą i kiełbasą
Schab z fasolą po dodaniu przecieru pomidorowego.
Schab duszony z fasolą i kiełbasą
Warzywa, mięso i kiełbasa zalane wodą w garnku
Schab duszony z fasolą i kiełbasą
Mięso z przyprawami i cebulą obsmażamy na patelni
Schab duszony z fasolą i kiełbasą
Pokrojona drobno kiełbasa przesmazona na patelni
Schab duszony z fasolą i kiełbasą
Namoczona fasola, pokrojone marchewki i papryka umieszczone w garnku