Sposób przygotowania:
Schab duszony w kapuście kiszonej
Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Oprószamy je pieprzem i solą z obu stron, a następnie obtaczamy w mące.
Rozgrzewamy w rondlu smalec i podsmażamy partiami mięso, aż się zarumieni.
Kroimy cebulę w piórka, wrzucamy na ten sam tłuszcz i smażymy, aż się zeszkli.
Odciskamy kapustę z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli, posypujemy przyprawami i podsmażamy przez chwilę.
W garnku układamy warstwę kapusty, następnie schabu i znów kapusty. Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy pieprzem do smaku.
Rozgrzewamy w rondlu smalec i podsmażamy partiami mięso, aż się zarumieni.
Kroimy cebulę w piórka, wrzucamy na ten sam tłuszcz i smażymy, aż się zeszkli.
Odciskamy kapustę z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli, posypujemy przyprawami i podsmażamy przez chwilę.
W garnku układamy warstwę kapusty, następnie schabu i znów kapusty. Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy pieprzem do smaku.