Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Schab duszony w kapuście kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab podsmażony na smalcu, a następnie duszony w towarzystwie dużej ilości kiszonej kapusty dobrze sprawdzi się jako obiad w chłodny dzień.

Schab duszony w kapuście kiszonej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab duszony w kapuście kiszonej

 

  • 1,4 kg schabu
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 kostki smalcu
  • 2 cebule
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Schab duszony w kapuście kiszonej
Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Oprószamy je pieprzem i solą z obu stron, a następnie obtaczamy w mące.

Rozgrzewamy w rondlu smalec i podsmażamy partiami mięso, aż się zarumieni.

Kroimy cebulę w piórka, wrzucamy na ten sam tłuszcz i smażymy, aż się zeszkli.

Odciskamy kapustę z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli, posypujemy przyprawami i podsmażamy przez chwilę.

W garnku układamy warstwę kapusty, następnie schabu i znów kapusty. Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy pieprzem do smaku.
Schab duszony w kapuście kiszonej
Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Oprószamy je pieprzem i solą z obu stron.
Schab duszony w kapuście kiszonej
Rozgrzewamy w rondlu smalec i podsmażamy partiami mięso, aż się zarumieni.
Schab duszony w kapuście kiszonej
Kroimy cebulę w piórka, wrzucamy na ten sam tłuszcz i smażymy, aż się zeszkli.
Schab duszony w kapuście kiszonej
W garnku układamy warstwę kapusty, następnie schabu i znów kapusty.