Sposób przygotowania:
Duże muszelki z brokułami
Brokuły umyć podzielić na różyczki podgotować około 5 minut w lekko osolonej wodzie,odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojony w plasterki czosnek ,następnie dodać pokrojoną dymkę razem ze szczypiorkiem,wszystko podsmażyć około 5 minut,dodać pokrojoną drobno paprykę i smażyć jeszcze 3 minuty. Warzywa wymieszać z brokułami ,pokrojonymi drobno pomidorami oraz rozdrobnionym serkiem topionym,doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaronowe muszelki ugotować,odcedzić i ostudzić. Napełniać muszelki gotowym farszem brokułowym,ułożyć na blaszce do zapiekania,a następnie posypać startym żółtym serem,przykryć folią aluminiową i zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni, po wyjęciu posypać posiekaną drobno pietruszką.