izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Dwukolorowa babka miś

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dwukolorowa babka idealna dla każdego i na każdą okazję. Z pewnością jej kształt ucieszy niejedno dziecko.

Dwukolorowa babka miś

Składniki:

Dwukolorowa babka miś

 

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajka 3 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mleko 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Olej 0,5 szklanki
  • Olejek waniliowy kilka kropli
  • Kakao 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Dwukolorowa babka miś
Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę, a cukier się rozpuści.Do masy dolewamy mleko i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy ją do miski z pozostałymi składnikami, cały czas miksując. Odkładamy ok. 3/4 masy do osobnej miski i wsypujemy kakao, miksujemy. Czarne ciasto wlewamy w "misiowy tułów", a białą częścią masy wypełniamy "łapki". Pieczemy w temp. 180 stopni, ok. 40-45 minut.

Tagi:

jajko jajka