Sposób przygotowania:
Dwukolorowa babka piaskowa
Zaczynamy od dokładnego wyszorowania cytryny. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Teraz oddzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli. Jak już piana będzie sztywna- dolewamy 1 łyżkę soku z cytryny. Masło kroimy w kostkę (masło powinno być miękkie). Do masła dosypujemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku.Dosypujemy partiami zmieszane mąki i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy pianę z białek. Ciasto dzieli na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, skórkę cytrynową, a do drugiej dosypujemy 3 łyżki kakao. Formę (u mnie okrągła forma o średnicy 24 cm z kominem) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy nakładamy naprzemiennie trochę jasnej i trochę ciemnej masy. Łyżką lekko łączymy obie masy w formie. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 35 minut "do suchego patyczka". Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.