Sposób przygotowania:
Dwukolorowe babeczki piaskowe
Masło rozpuszczamy w rondelku ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski miksera wbijamy jajka ( wyjęte wcześniej z lodówki ) i ubijamy je na wysokich obrotach dodając po 1 łyżce cukru.
Kiedy uzyskamy puszystą masę dodajemy po 1 łyżce mąki pszennej, krupczatki i proszku do pieczenia ( przesiane przez sitko ) i mieszamy już na najniższych obrotach.
Na koniec małą strużką wlewamy wystudzone masło. Gotową masę do ciasta dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej części dodajemy domowy cukier waniliowy a do drugiej jasne kakao. Obie masy dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej formy do babki dodajemy na przemian raz masę jasną raz ciemniejszą aż do wyczerpania ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy ciasto około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone w środku.
W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Gotową babkę wykładamy na kratkę do wystudzenia.
Na wystudzone ciasto dajemy lukier i posypkę cukrową.
Kiedy uzyskamy puszystą masę dodajemy po 1 łyżce mąki pszennej, krupczatki i proszku do pieczenia ( przesiane przez sitko ) i mieszamy już na najniższych obrotach.
Na koniec małą strużką wlewamy wystudzone masło. Gotową masę do ciasta dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej części dodajemy domowy cukier waniliowy a do drugiej jasne kakao. Obie masy dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej formy do babki dodajemy na przemian raz masę jasną raz ciemniejszą aż do wyczerpania ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy ciasto około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone w środku.
W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Gotową babkę wykładamy na kratkę do wystudzenia.
Na wystudzone ciasto dajemy lukier i posypkę cukrową.