Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dwukolorowe ciasteczka kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kokosowe kruche ciasteczka to smaczny dodatek do kawy lub herbaty

Dwukolorowe ciasteczka kokosowe

Składniki:

Dwukolorowe ciasteczka kokosowe

 

  • 25 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe ciasteczka kokosowe
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wsypać wiórki kokosowe, cukier puder, żółtka, wymieszać, podzielić na 2 części. Z jednej połowy zagnieść ciasto. Do drugiej połowy dodać kakao i śmietanę, zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Oba ciasta rozwałkować w podobnej wielkości prostokąty, położyć jedno na drugim i przewałkować. Ciasto pokroić w paski o szer. 2 cm i długości 8 cm. Następnie naciąć przez środek i przewijać tak jak chrust. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-190 stopni około 10-15 minut

Tagi:

jajko jajka