Sposób przygotowania:
Dwukolorowy skubaniec
Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru, kostkę margaryny, 2 łyżki smalcu (lub margaryny) zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić je na 3 równe części - jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, drugą zagnieść z łyżką kakao. Trzecią częścią jasnego ciasta wykleić dno wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy. Na to pokruszyć (lub poskubać) część ciemną. Na ciemne ciasto wyłożyć umyte i osuszone owoce.Z białek oraz szklanki cukru ubić sztywną pianę. Wyłożyć ją równą warstwą na owoce, a na to pokruszyć tę część jasnego ciasta, która była w zamrażarce. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni C. Po upieczeniu można polać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Ciasto jest zdecydowanie najsmaczniejsze z wiśniami lub czerwonymi porzeczkami. Jeśli jednak chcemy, by było bardziej wykwintne, możemy zamiast stosowania owoców, posmarować jasny spód dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami, a na ciemną część wyłożyć posiekane suszone owoce i bakalie. Smacznego!
malabestia
malabestia
Alina 2008
jagna
Tego jeszcze nie próbowałam, ale chętnie skorzystam z porady. Możesz podać szczegóły? Czy to taki zwykły budyń? Wystarczy polać i upiec? Jak taki budyń zachowuje się w trakcie pieczenia i jak całość później wygląda?
Bahus