jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Dwukolorowy skubaniec

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, zwane również szarpańcem, pleśniakiem lub po prostu - plackiem dwukolorowym...

Dwukolorowy skubaniec

Składniki:

Dwukolorowy skubaniec

 

  • 1 kostka margaryny
  • 50 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 2 łyżki smalcu (może być margaryna)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Dwukolorowy skubaniec
Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru, kostkę margaryny, 2 łyżki smalcu (lub margaryny) zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić je na 3 równe części - jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, drugą zagnieść z łyżką kakao. Trzecią częścią jasnego ciasta wykleić dno wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy. Na to pokruszyć (lub poskubać) część ciemną. Na ciemne ciasto wyłożyć umyte i osuszone owoce.Z białek oraz szklanki cukru ubić sztywną pianę. Wyłożyć ją równą warstwą na owoce, a na to pokruszyć tę część jasnego ciasta, która była w zamrażarce. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni C. Po upieczeniu można polać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Ciasto jest zdecydowanie najsmaczniejsze z wiśniami lub czerwonymi porzeczkami. Jeśli jednak chcemy, by było bardziej wykwintne, możemy zamiast stosowania owoców, posmarować jasny spód dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami, a na ciemną część wyłożyć posiekane suszone owoce i bakalie. Smacznego!