Sposób przygotowania:
Dynia grillowana z gruszką i pieczarkami
Cebulę obrać, pokroić na grubsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać olej i zgrillować cebulę z pieczarkami, odłożyć (do piekarnika). Dynię obrać, pokroić w cząstki, zgrillować z 2 stron tak, aby na dyni pojawiły się ładne paski, oprószyć startym na tarce imbirem. Z gruszki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w cząstki. Dojrzałą gruszkę ze skórką dodać na patelnię pod koniec grillowania dyni (mniej dojrzałą można dać wcześniej) posypać czarnuszką i tymiankiem. Gruszkę grillować najpierw skórką do dołu. Gdy już dynia będzie miękka połączyć ją z pieczarkami i cebulką, polać octem balsamicznym, sosem sojowym, skropić odrobiną tobasco, ułożyć na talerzu i posypać szafranem dla ostatecznego efektu. Nie trzeba mieszać - niech niektóre kawałki dyni będą bardziej ostre, inne bardziej słone a inne kwaśniejsze. Naprawdę w smaku poezja. Polecam
Weronka
Tit
Netka