BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Dynia jako potrawka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna , syta dynia jaką jadłam będąc na wczasach w Grecji u kuzynki. Tak przygotowana dynia smakuje wyśmienicie i jest bardzo smaczna.

Dynia jako potrawka

Składniki:

Dynia jako potrawka

 

  • dynia 1/2 szt średniej,
  • mąka 2 -3 łyżki,
  • olej 3 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • papryka czerwona 1,5 szt,
  • koncentrat pomidorowy 2 - 3 łyżki,
  • rodzynki 1/2 szklanki,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Dynia jako potrawka
Dynie umyć, obrać z twardej skóry następnie pokroić w ćwiartki wyjąc pestki i miękki miąższ.

Dynie pokroić w paski o długości około 4 cm. Paski oprószyć solą, pieprzem oraz mąką a następnie usmażyć na oleju.

Paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych a następnie pokroić w cienkie paseczki, włożyć na rozgrzaną patelnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebule podsmażyć do miękkości papryki podlewając od czasu do czasu wodą.

Gdy papryka będzie miękka połączyć ją z usmażoną dynią dodać koncentrat pomidorowy oraz opłukane rodzynki,podusić jeszcze chwile, doprawić do smaku według uznania.

Tagi:

dynia danie obiad