justa_kitchen

justa_kitchen

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

locro con arroz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

…albo eksplozja smaków w tradycyjnej potrawie krajów Ameryki Łacińskiej, uważanej za narodowe danie Argentyny. Potrawka na bazie drobnej kaszy kukurydzianej z dodatkiem mięsa wieprzowego, dyni, fasoli, ciecierzycy, cebuli i mieszanki aromatycznych przypraw

locro con arroz Więcej zdjęć (4)

Składniki:

locro con arroz

 

  • POTRAWKA
  • 150 g kaszy kukurydzianej łamanej
  • 100 g fasoli białej /użyłam warszawskiej/
  • 100 g suszonej ciecierzycy
  • 450 g dyni mrożonej Hortex
  • 400-500 g karkówki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 dymki
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cytryna
  • laurowy, słodka papryka mielona, ostra papryka wędzona, płatki suszonego chili, pieprz czarny, sól, oliwa
  • RYŻ
  • 200 g ryżu paraboiled
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 suszone chili
  • przyprawy: oliwa, papryka wędzona słodka, papryka chili mielona, kmin rzymski, sól

 

Sposób przygotowania:

locro con arroz
LOCRO Kaszę, fasolę i ciecierzycę opłukuję i zalewam zimną wodą. Odstawiam na minimum 6 godzin /najlepiej na całą noc/. Odcedzam, przepłukuję i zalewam wodą. Zagotowuję, zmniejszam moc palnika i gotuję pod przykryciem do miękkości składników. Do gotującej się potrawy dodaję sól, pieprz i liść laurowy. Dynię Hortex rozmrażam i podsmażam na oliwie. Odstawiam na bok. Karkówkę kroję w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę, smażę do miękkości. Odstawiam na bok. Chorizo kroję w plastry i smażę krótko na oliwie. Dodaję do karkówki. Cebulę i dymkę drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę cebule do zeszklenia. Zasypuję cukrem i karmelizuję. Boczek kroję w małą kostkę. Dodaję do cebuli, smażę i dodaję do pozostałego mięsa. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżki oliwy, wyciskam sok z cytryny i mieszam z przyprawami. W dużym garnku podgrzewam mięso. Przyprawiam przygotowaną marynatą. Dodaję dynię i ugotowaną kaszę z fasolą i ciecierzycą. Mieszam intensywnie. Zagotowuję. Doprawiam do smaku. ARROZ W garnku zagotowuję wodę. Solę. Wsypuję ryż i gotuję al dente. Odcedzam, przelewam zimną wodą. Paprykę myję, oczyszczam i kroję w drobną kostkę. Na woku rozgrzewam oliwę z obranymi przekrojonymi na pół ząbkami czosnku i suszonym chili. Podsmażam paprykę, dodaję ryż i przyprawiam. PODANIE Nakładam porcję gorącej potrawki i ryżu. Posypuję wszystko szczypiorem i ozdabiam nitkami chili. Pyszne i sycące!
locro con arroz
locro con arroz
locro con arroz