Sposób przygotowania:
locro con arroz
LOCRO Kaszę, fasolę i ciecierzycę opłukuję i zalewam zimną wodą. Odstawiam na minimum 6 godzin /najlepiej na całą noc/. Odcedzam, przepłukuję i zalewam wodą. Zagotowuję, zmniejszam moc palnika i gotuję pod przykryciem do miękkości składników. Do gotującej się potrawy dodaję sól, pieprz i liść laurowy. Dynię Hortex rozmrażam i podsmażam na oliwie. Odstawiam na bok. Karkówkę kroję w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę, smażę do miękkości. Odstawiam na bok. Chorizo kroję w plastry i smażę krótko na oliwie. Dodaję do karkówki. Cebulę i dymkę drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę cebule do zeszklenia. Zasypuję cukrem i karmelizuję. Boczek kroję w małą kostkę. Dodaję do cebuli, smażę i dodaję do pozostałego mięsa. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżki oliwy, wyciskam sok z cytryny i mieszam z przyprawami. W dużym garnku podgrzewam mięso. Przyprawiam przygotowaną marynatą. Dodaję dynię i ugotowaną kaszę z fasolą i ciecierzycą. Mieszam intensywnie. Zagotowuję. Doprawiam do smaku. ARROZ W garnku zagotowuję wodę. Solę. Wsypuję ryż i gotuję al dente. Odcedzam, przelewam zimną wodą. Paprykę myję, oczyszczam i kroję w drobną kostkę. Na woku rozgrzewam oliwę z obranymi przekrojonymi na pół ząbkami czosnku i suszonym chili. Podsmażam paprykę, dodaję ryż i przyprawiam. PODANIE Nakładam porcję gorącej potrawki i ryżu. Posypuję wszystko szczypiorem i ozdabiam nitkami chili. Pyszne i sycące!