dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Dynia oprószana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dynia stanowi znakomity dodatek do mięs.

Dynia oprószana

Składniki:

Dynia oprószana

 

  • 80 dag dyni
  • 3 dag masła lub margaryny
  • sól
  • 1 dag mąki
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Dynia oprószana
Dynię umyć, obrać ze skórki, wybrać pestki, opłukać, pokroić w kostkę średniej grubości, gotować około 10 minut pod przykryciem w niedużej ilości osolonej wody z dodatkiem tłuszczu (1 dag). Odsunąć na bok płyty, oprószyć mąką, dodać 1 kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w 2 łyżkach wywaru z dyni, wymieszać, zagotować. Połączyć z surowym masłem. Wyłożyć na salaterkę, posypać siekaną pietruszką. Podawać jako dodatek do mięsa.