Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Dynia w korzennej marynacie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Marynowana z dodatkiem miodu dynia pachnąca korzennymi przyprawami - cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem.

Dynia w korzennej marynacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dynia w korzennej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Dynia w korzennej marynacie
Dynię po umyciu obieramy ze skórki, usuwamy też gąbczastą część z pestkami. Z miąższu, za pomocą foremki do wykrawania ciasteczek, wycinamy gwiazdki. Zabieramy się za zrobienie marynaty. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy resztę składników: cukier, miód, sól, mielony kardamon, mielony cynamon i startą gałkę muszkatołową. Zagotowujemy i wkładamy dynię. Gotujemy przez parę minut, uważając, żeby dynia się nie rozgotowała, powinna być jędrna, ale już nie może być surowa.



Dynię wyjmujemy, np. łyżką cedzakową, a do marynaty pozostałej w garnku dolewamy ocet i całość dokładnie mieszamy. Dokładnie myjemy i wyparzamy litrowe słoiki i pokrywki do nich. Do każdego ze słoików wkładamy 6 plasterków obranego imbiru, 6 goździków, 6 ziarenek kardamonu i po kawałku kory cynamonu. Następnie ostrożnie przekładamy dynię- wygodnie jest to robić pałeczkami. Dynia powinna wypełnić słoiki mniej więcej do 2/3 wysokości. Następnie dynię zalewamy marynatą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Dynia w korzennej marynacie
Z dyni wycinamy gwiazdki lub inne kształty
Dynia w korzennej marynacie
Uważamy żeby nie rozgotować dyni w marynacie

Tagi:

marynaty dynia