Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dynia w pikantnej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak przygotowaną dynię podawać do mięsa i wędlin.

Dynia w pikantnej zalewie

Składniki:

Dynia w pikantnej zalewie

 

  • 1 kg dyni,
  • 200 ml octu winnego
  • 2 laski cynamonu,
  • 1 ziarno anyżu,
  • 2 papryki chilli,
  • 40 dag cukru,
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Dynia w pikantnej zalewie
Dynię obrać, usunąć nasiona i włóknisty miąższ a resztę pokroić w kostkę. Wlać litr zagotowanej, wrzącej wody z cukrem i ocet winny. Następnie dodać sól, laski cynamonu, anyż i gotować 15 minut. Do miękkiej dyni włożyć pokrojone papryczki chilli, wymieszać, zagotować. Przełożyć z zalewą do słoików, zakręcić zakrętką, położyć do góry dnem do wystygnięcia.

Tagi:

dynia