Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dynia w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dynia rzadko gości w mojej kuchni, ale czasami próbuję ją przyrządzać

Dynia w sosie

Składniki:

Dynia w sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Dynia w sosie
Dynię obrać, pokroić w dość dużą kostkę, oprószyć solą i mąka. Na patelni rozgrzać masło, włożyć dynię i obsmażyć ze wszystkich stron. Dynię wyjąć na półmisek a na pozostałym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i utarte na tarce o dużych otworach jabłko. Dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę wody, przyprawić do smaku, zagotować. Przygotowanym sosem zalać dynię. Podawać na gorąco lub zimno z jajkami gotowanymi na twardo pokrojonymi w ćwiartki i pieczywem.