mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Dynia zapiekana w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Dostałam dużą dynię którą trzeba przerobić. Padło na zupę, dynie z warzywami, do farszu i co dalej. Postanowiłam dynię upiec i przełożyć do słoików. Można ją wykorzystać do obiadu, na zupę, do deserów. Pieczona jest o wiele lepsza niż gotowana.

Dynia zapiekana w słoiku

Składniki:

Dynia zapiekana w słoiku

 

Sposób przygotowania:

Dynia zapiekana w słoiku
Dynię obieram ze skóry, wykrawam pestki i miąższ. Kroje na kawałki i układam na blaszkach z piekarnika sztuk dwie na papierze do pieczenia. Piekę około 30-40 minut temp 200 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Po upieczeniu, dynię przekładam do dużej miski i miksuję blenderem. Przekładam do wyparzonych słoików i zakręcam. Słoiki wkładam do dużego gara na dno którego wykładam ściereczkę i wlewam wodę do wysokości 3/4 słoików i gotuję 25 minut na wolnym ogniu. Proces pasteryzacji powtarzam trzy raz w odstępach 24 godzinnych.

Tagi:

dynia