Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dynia zapiekana z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dynia to ciekawe warzywo z którego można robić pyszne potrawy

Dynia zapiekana z ryżem

Składniki:

Dynia zapiekana z ryżem

 

  • 20 dag ryż,
  • 30 dag dynia,
  • 1 szt jajko,
  • 1 szt cebula,
  • 2 lyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1 szt kostka bulionowa,
  • 20 dag ser żółty utarty,
  • 1 łyżka natka pietruszki,
  • 1 łyżka masło,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Dynia zapiekana z ryżem
Ryż ugotować w osolonej wodzie. cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Dynię obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą. Włożyć do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody, dodać koncentrat, wymieszać. Zalać ryż, oprószyć solą i pieprzem, posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec. Przed podaniem posypać natką pietruszki.