Dynia zapiekana z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przyrządzić dynie zapiekaną z ryżem

Dynia zapiekana z ryżem

Składniki:

Dynia zapiekana z ryżem

 

  • 1 kg.dyni
  • 150 g. ryżu
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g.rodzynków
  • 1,5 łyżeczki tłuszczu (do formy)
  • 1 łyżka bułki tartej (do formy)
  • sól,cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

Dynia zapiekana z ryżem
Ryż opłukać,zalać dużą ilością wrzącej i osolonej wody z dodatkiem mleka,ugotować i odcedzić.Dynie umyć,obrać,usunąć pestki,miąższ pokroić w kostkę,dodać 3 łyżki masła i dusić na około 10 minut,(mieszając).Jajka oddzielić od żółtek i białek,pozostałe masło utrzeć z cukrem i żółtkami,połączyć z ryżem,dynią,rodzynkami,startym cynamonem i ubitą pianą z białek.Przełożyć całość do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopniach.

Tagi:

ryż tarta dynia