yoleeev

yoleeev

Kucharz
[Przepisów: 3]

Dyniowa carbonara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zaczyna się sezon na dynię! Polecam spróbować wariację na temat klasycznego dania carbonara z dodatkiem pysznego dyni ;)

Dyniowa carbonara

Składniki:

Dyniowa carbonara

 

  • dynia ok. pół małej (obrana, pokrojona w kostkę)
  • boczek 150-200 g. (pokrojony w kostkę)
  • jajka 3
  • parmezan starty (według uznania)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • makaron spaghetti (u nas na trzy osoby 400 g)

Sposób przygotowania:

Dyniowa carbonara
Na suchej patelni podsmażyć boczek, następnie wyjąć boczek z patelni na talerz.

Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażyć pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć ok. 5-6 min., dodać wody lub białego wina i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić dynię tak, aby się rozpadała, ale zostały również większe kawałki w całości.

Dodać boczek, doprawić solą i pieprzem.

W misce wymieszać jajka z parmezanem i natką pietruszki.

Do patelni dodać gorący makaron oraz jajeczną masę, całość dokładnie wymieszać i podawać od razu.

Tagi:

danie makaron