haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Chicken Thai z mleczkiem kokosowym i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak słodko-ostry z mleczkiem kokosowym i imbirem to typowe danie kuchni tajskiej. Z brązowym ryżem i ananasami smakuje naprawdę egzotycznie!

Chicken Thai z mleczkiem kokosowym i imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chicken Thai z mleczkiem kokosowym i imbirem

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • olej do smażenia (ja użyłam oleju kokosowego)
  • 5-6 plastrów ananasa świeżego lub z puszki
  • 1 marchew
  • 1/2 łyżeczki curry
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili hot (czerwona lub żółta)
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • woreczek brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Chicken Thai z mleczkiem kokosowym i imbirem
1. Kurczaka pokroiłam w kostkę, oprószyłam sola, pieprzem i curry i podsmażyłam na patelni.

2. Imbir obrałam ze skórki, starłam i dorzuciłam do mięsa.

3. Ananasa pokroiłam w kostkę, a marchewkę w słupki. Dodałam do mięsa.

4. Do smażącej się mieszanki dołożyłam całą, umyta papryczkę chili, połowę mleczka kokosowego i miód, po czym przykryłam i dusiłam 10 minut.

5. Wyjęłam chili i teraz połowę pokroiłam drobniutko, usuwając przedtem nasiona, i wrzuciłam z powrotem do mięsa.

Resztę mleczka kokosowego wymieszałam w kubku z mąką ziemniaczaną i dodałam do gotującej się potrawy, cały czas mieszając. Wrzuciła połówki pomidorków, zamieszałam jeszcze na ogniu kilka razy i podałam z brązowym ryżem.
Chicken Thai z mleczkiem kokosowym i imbirem
Najpierw przygotowałam wszystkie skladniki.
Chicken Thai z mleczkiem kokosowym i imbirem
Świeży imbir starłam, a marchew pokroiła w słupki.
Chicken Thai z mleczkiem kokosowym i imbirem
Na patelni podsmażyłam kurczaka i dodałam imbir i ananasy.
Chicken Thai z mleczkiem kokosowym i imbirem
Całość zalałam mleczkiem kokosowym i dusiłam 10 minut.