Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 885]

Azjatycka potrawka z krewetkami, papryką i cukinią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W naszej kuchni często goszczą azjatyckie smaki. Dziś polecam pyszną orientalną potrawkę z krewetkami, papryką i cukinią, na mleczku kokosowym, pełną aromatycznych przypraw. Potrawka najlepiej smakuje z ryżem basmati.

Azjatycka potrawka z krewetkami, papryką i cukinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Azjatycka potrawka z krewetkami, papryką i cukinią

 

  • 300 g krewetek tygrysich
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki suszonych liści curry
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • po szczycie ostrej i słodkiej papryki mielonej
  • 200 g ryżu basmati

Sposób przygotowania:

Azjatycka potrawka z krewetkami, papryką i cukinią

ETAP 1:

Azjatycka potrawka z krewetkami, papryką i cukinią
Na oleju kokosowym smażymy cebulę, czosnek, chili, liście curry i kozieradkę

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w plasterki, a plasterki w ćwiartki. Papryczkę chili i czosnek siekamy drobno.
Krewetki pozbawiamy pęcherzyków i jelitek.
Cebulę, czosnek, chili, liście curry i kozieradkę smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym.

ETAP 2:

Azjatycka potrawka z krewetkami, papryką i cukinią
Dodajemy paprykę i cukinię, smażymy, aż warzywa zmiękną

Dodajemy paprykę i cukinię, smażymy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy je solą.

ETAP 3:

Azjatycka potrawka z krewetkami, papryką i cukinią
Do warzyw w garnku dodajemy pomidory z puszki

Do warzyw dodajemy pomidory z puszki. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną.

ETAP 4:

Azjatycka potrawka z krewetkami, papryką i cukinią
Wlewamy mleko kokosowe, następnie wrzucamy krewetki

Wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień. Wrzucamy krewetki. Dodajemy przyprawę curry, kurkumę, ostrą i słodką paprykę mieloną. Gotujemy ok. 15 minut, w międzyczasie gotując ryż basmati.
Potrawkę doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem.