Sposób przygotowania:
Azjatycka potrawka z krewetkami, papryką i cukiniąETAP 1:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w plasterki, a plasterki w ćwiartki. Papryczkę chili i czosnek siekamy drobno.
Krewetki pozbawiamy pęcherzyków i jelitek.
Cebulę, czosnek, chili, liście curry i kozieradkę smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym.
ETAP 2:
Dodajemy paprykę i cukinię, smażymy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy je solą.
ETAP 3:
Do warzyw dodajemy pomidory z puszki. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną.
ETAP 4:
Wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień. Wrzucamy krewetki. Dodajemy przyprawę curry, kurkumę, ostrą i słodką paprykę mieloną. Gotujemy ok. 15 minut, w międzyczasie gotując ryż basmati.
Potrawkę doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem.
SylaUla
danielek