Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Dyniowe babeczki z kremem karmelowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dynia zdecydowanie kojarzy mi się z jesienią, ale takie babeczki możemy przygotowywać przez okrągły rok, jeśli zamrozimy puree z dyni. Są przepyszne, a takie proste do przygotowania

Dyniowe babeczki z kremem karmelowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe babeczki z kremem karmelowym

 

  • BABECZKI (12 sztuk):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy (lub kilka kropel aromatu waniliowego),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki puree z dyni,
  • KREM:
  • 3 czubate łyżki masy kajmakowej,
  • 250g serka mascarpone
  • cukrowe kuleczki

Sposób przygotowania:

Dyniowe babeczki z kremem karmelowym
Do miski wkładamy mascarpone. Dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy chwilkę, aż składniki się połączą. Krem odstawiamy do lodówki, wówczas łatwiej będzie nim dekorować babeczki, a w tym czasie przygotowujemy muffinki. Do miski wbijamy jajko i rozkłócamy je widelcem. Następnie wlewamy mleko, olej i dodajemy puree z dyni. Całość dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia się (nie dłużej) i masę rozkładamy do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut tzn. aż babeczki się zarumienią. Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyciskamy na nie krem za pomocą szprycy. Babeczki dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego :)
Dyniowe babeczki z kremem karmelowym
Do miski wbijamy jajko i rozkłócamy je widelcem
Dyniowe babeczki z kremem karmelowym
o drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę.
Dyniowe babeczki z kremem karmelowym
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia się
Dyniowe babeczki z kremem karmelowym
Dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy chwilkę, aż składniki się połączą