jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Babeczki z nadzieniem dyniowym.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam kruche babeczki z nadzieniem dyniowym i żurawiną Warto spróbować takiej wersji dyniowego wypieku.

Babeczki z nadzieniem dyniowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z nadzieniem dyniowym.

 

  • płat ciasta kruchego lub francuskiego
  • 1 szklanka startego miąższu dyni
  • 1 szklanka startego kwaśnego jabłka
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże jajo
  • 1/2 szklanki gęstej śmietanki
  • stopiona czekolada biała i deserowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z nadzieniem dyniowym.
Nasmarowane foremki na babeczki wylepiamy ciastem i pieczemy na blady kolor . Przygotowujemy nadzienie. Jajo miksujemy z cukrem , dodajemy śmietankę i odciśnięte z nadmiaru soku starte jabłko i dynię. Siekamy drobniutko imbir i dodajemy do masy. W każde wgłębienie nakładamy suszoną żurawinę a następnie masę dyniową. Na górze układamy dekorację ze skrawków ciasta. Pieczemy babeczki około 25 minut, aż nadzienie się upiecze. Po ostudzeniu brzegi dekorujemy białą czekoladą, a środek ciemną jak na fotce, lub inaczej .
Babeczki z nadzieniem dyniowym.
Nasmarowane foremki na babeczki wylepiamy ciastem
Babeczki z nadzieniem dyniowym.
Jajo miksujemy z cukrem , dodajemy śmietankę i odciśnięte z nadmiaru soku starte jabłko i dynię.
Babeczki z nadzieniem dyniowym.
Na górze układamy dekorację ze skrawków ciasta.
Babeczki z nadzieniem dyniowym.
Środek babeczki wypełnia żurawina w masie dyniowej.