reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Białe i czekoladowe ciasteczka bez glutenowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepsze z kwaskowatymi dżemami- u mnie jasne z powidłami, a ciemne z konfiturą z pigwowca, którą podawałam w ubiegłych latach- pycha!!

Białe i czekoladowe ciasteczka bez glutenowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Białe i czekoladowe ciasteczka bez glutenowe

 

  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 50 g skrobi kukurydzianej + kilka łyżek do podsypania
  • 100g masła
  • 1 jako M
  • łyżeczka olejku z migdałów
  • 1-2 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 g kakao ciemnego ( lub skrobi ziemniaczanej w wersji bez kakao)
  • Dodatkowo dżem do przełożenia- u mnie powidła śliwkowe i dżem z pigwowca

Sposób przygotowania:

Białe i czekoladowe ciasteczka bez glutenowe

przygotowanie

Białe i czekoladowe ciasteczka bez glutenowe
ciasto przygotowuje się identycznie jak na kruche

Wszystkie składniki na ciastka zagniatamy tak samo jak ciasto kruche- czyli siekamy nożem do powstania kruszonki, a potem szybko zagniatamy rękoma. Ciasto można włożyć na 30 minut do lodówki, ale ja opuściłam ten etap.

przygotowanie

Białe i czekoladowe ciasteczka bez glutenowe
Wałkowanie nie jest najłatwiejsze, szczególnie na samym początku, ale nie podsypujcie za dożo mąki/skrobi, bo ciasto zrobi się kruche

Przypuszczalny czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek- cienkie krócej sie pieką i trzeba pilnować żeby się nie przypaliły

pieczenie

Białe i czekoladowe ciasteczka bez glutenowe
przy przekłądaniu pomagałam sobie szerokim nożem

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika- pieczemy 10-12 minut

Zimne przekładamy dżemem i pozwalamy im zmięknąć lub chrupiemy od razu:)

smacznego