kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Babeczki dyniowe z orzechami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Puszyste, wilgotne z chrupiącymi orzechami. Przepyszne jesienne babeczki do kawy, dla dzieciaków, do podjadania...

Babeczki dyniowe z orzechami

Składniki:

Babeczki dyniowe z orzechami

podstawowe

Sposób przygotowania:

Babeczki dyniowe z orzechami

1

Babeczki dyniowe z orzechami
W pierwszej kolejności poeczemy dynię i miksujemy na mus.

Pieczemy dynię: dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka.

Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.


W misce wymieszać sypki składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mąkę ziemniaczaną.

2

Babeczki dyniowe z orzechami
Przygotowujemy ciasto z wymienionych składników.

Masło roztopić, ostudzić i wymieszać ręcznie z jajkami oraz skórką z cytryny. Dodawać kolejno mus dyniowy oraz sypkie składniki. Wymieszać.

3

Babeczki dyniowe z orzechami
Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i posypujemy orzechami.

Nałożyć ciasto do papilotek do ¾ wysokości. Posypać grubo posiekanymi orzechami.

4

Babeczki dyniowe z orzechami
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 25 minut.

Piec przez 25 - 30 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.


Tagi:

dynia