Sposób przygotowania:
Babeczki dyniowe z orzechami1
Pieczemy dynię: dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka.
Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać sypki składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mąkę ziemniaczaną.
2
Masło roztopić, ostudzić i wymieszać ręcznie z jajkami oraz skórką z cytryny. Dodawać kolejno mus dyniowy oraz sypkie składniki. Wymieszać.
3
Nałożyć ciasto do papilotek do ¾ wysokości. Posypać grubo posiekanymi orzechami.
4
Piec przez 25 - 30 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
Marika-
Magdalena88
misia5