akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Książka Kucharska: Straszne przepisy na Halloween

Dyniowe ciasteczka z pajęczyną

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasteczka dyniowe z pajęczyną. Nadadzą się świetnie na Halloween. Bardzo kruche i delikatnie. Polecam!

Dyniowe ciasteczka z pajęczyną

Składniki:

Dyniowe ciasteczka z pajęczyną

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 150 g puree z dyni

Lukier

  • 1,5 szkl cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny lub wody

Dodatkowo

  • 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Dyniowe ciasteczka z pajęczyną

Ciasto

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść w kulę. Owinąć ciasto folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 5 mm i za pomocą szklanki lub foremki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.

Lukier

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny/ wodą, do powstania gęstego, białego lukru. Rozprowadzić go na ciasteczkach dyniowych. Odstawić do zastygnięcia.

ETAP 3:

Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, do powstania błyszczącej polewy. Przełożyć ją do foliowego woreczka. Na końcu woreczka zrobić malutką dziurkę. I teraz wszystko zależy już od naszych umiejętności plastyczno-estetycznych ;) Na ciastkach z lukrem malujemy pajęczy wzorek i odstawiamy ciastka na bok, by czekolada zastygła (można również zmienić kolejność-ciastka wysmarować czekoladą, a pajęczynę zrobić przy pomocy lukru) Smacznego!