Sposób przygotowania:
Dyniowe ciasteczka z pajęczynąCiasto
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść w kulę. Owinąć ciasto folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 5 mm i za pomocą szklanki lub foremki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.
Lukier
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny/ wodą, do powstania gęstego, białego lukru. Rozprowadzić go na ciasteczkach dyniowych. Odstawić do zastygnięcia.
ETAP 3:
Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, do powstania błyszczącej polewy. Przełożyć ją do foliowego woreczka. Na końcu woreczka zrobić malutką dziurkę. I teraz wszystko zależy już od naszych umiejętności plastyczno-estetycznych ;) Na ciastkach z lukrem malujemy pajęczy wzorek i odstawiamy ciastka na bok, by czekolada zastygła (można również zmienić kolejność-ciastka wysmarować czekoladą, a pajęczynę zrobić przy pomocy lukru) Smacznego!
zbysiowa
biedroneczki
ciasteczka
robaczek
mocsłodkości