wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Ciasteczka dyniowe z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo delikatne i aromatyczne ciasteczka dyniowe z żurawiną, cynamonem i skórką pomarańczową.

Ciasteczka dyniowe z żurawiną

Składniki:

Ciasteczka dyniowe z żurawiną

 

  • ½ kg dyni ( potrzebne będzie finalnie 3/4 puree z upieczonej dyni)

 

  • 110 gram miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 I ½ łyżeczki proszku do piecznia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka suszonej żurawiny
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka otartej skórki z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka dyniowe z żurawiną
Dynię upiec w 180 stopniach przez ok 45 minut. Zmiksować, ostudzić. Ja zwykle piekę całą dynię i wykorzystuję potem do innych potraw. Do przepisu potrzeba ok ¾ szklanki puree z dyni. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Miękkie masło zmiksować z cukrem – ok 5 minut aż masa zbieleje. Dodać jajko i puree z dyni, zmiksować. Przesiać mąkę, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia. cynamonem i solą. Dodać do mokrych skadników, wymieszać, na końcu wmieszać żurawinę i skórkę pomarańczową. Układać masę łyżką na formie blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut.