Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Dyniowe ciasto korzenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, aromatyczne, miękkie, wilgotne, szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw.

Dyniowe ciasto korzenne

Składniki:

Dyniowe ciasto korzenne

Ciasto

Składniki na masę

  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125g serka philadelphia
  • sok wyciśnięty z połowy dużej pomarańczy
  • Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Dyniowe ciasto korzenne

Ciasto

Mąkę wymieszać ze wszystkimi suchymi składnikami oprócz cukru. Do musu z dyni dodać cukier trzcinowy, kryształ, jajka i masło, zmiksować mikserem.

Do zmiksowanych składników dodać zmieszane składniki suche na przemian z maślanką, dokładnie wymieszać, gotowe przelać do formy na babkę lub dużej keksówki ( 11/35 cm) piec około 60 minut w temp. 175 *C do suchego patyka.

Masa

Masło zmiksować z cukrem, dodać serek i sok z pomarańczy. Wyłożyć na wystudzone ciasto, posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.