kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Dyniowe gnocchi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Troszkę inna, bo oparta na dyni wersja popularnych gnocchi. Zmiana głównego składnika na dynię to smaczne urozmaicenie.

Dyniowe gnocchi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dyniowe gnocchi

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe gnocchi

ETAP 1:

Dyniowe gnocchi
Puree z dyni powinno być jak najmocniej odparowane.

Puree z dyni przekładamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz oraz jajko.
Składniki mieszamy razem.

ETAP 2:

Dyniowe gnocchi
Ilość dodawanej mąki zależy od stopnia odparowania puree z dyni.

Do masy dyniowej zaczynamy powoli dodawać przesiewając przez sitko mąkę. Dodajemy ją stopniowo równocześnie mieszając.

Jeżeli ciasto jest wystarczająco gęste to możemy pozostawić resztę mąki, natomiast jeżeli wciąż jest za rzadkie należy dodać jej więcej.

ETAP 3:

Dyniowe gnocchi
Gotowe ciasto jest bardzo miękke i niepodsypywane mąką bardzo się lepi.

Z gotowego ciasta formujemy cienki wałek, który kroimy na plasterki. Ciasto podczas formowania mocno podsypujemy mąką.

Plasterki lekko spłaszczamy widelcem pozostawiając na nich odcisk ząbków. W dużym garnku osoloną wodę doprowadzamy do wrzenia, nie powinna się jednak za bardzo gotować. Gnocchi wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy pięć minut od wypłynięcia.

Ugotowane przekładamy na sitko.

ETAP 4:

Dyniowe gnocchi
Przygotowane gnocchi mocno podsypujemy mąką, aby nie kleiły się do siebie w trakcie gotowania.

Sos przygotowujemy z trzech składników. Najpierw podsmażamy na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę z papryką, a następnie dodajemy do nich sparzone i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Sos dusimy aż pomidory się rozpadną i doprawiamy.

Podajemy z ugotowanymi gnocchi.