Sposób przygotowania:
Dyniowe gnocchiETAP 1:
Puree z dyni przekładamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz oraz jajko.
Składniki mieszamy razem.
ETAP 2:
Do masy dyniowej zaczynamy powoli dodawać przesiewając przez sitko mąkę. Dodajemy ją stopniowo równocześnie mieszając.
Jeżeli ciasto jest wystarczająco gęste to możemy pozostawić resztę mąki, natomiast jeżeli wciąż jest za rzadkie należy dodać jej więcej.
ETAP 3:
Z gotowego ciasta formujemy cienki wałek, który kroimy na plasterki. Ciasto podczas formowania mocno podsypujemy mąką.
Plasterki lekko spłaszczamy widelcem pozostawiając na nich odcisk ząbków. W dużym garnku osoloną wodę doprowadzamy do wrzenia, nie powinna się jednak za bardzo gotować. Gnocchi wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy pięć minut od wypłynięcia.
Ugotowane przekładamy na sitko.
ETAP 4:
Sos przygotowujemy z trzech składników. Najpierw podsmażamy na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę z papryką, a następnie dodajemy do nich sparzone i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Sos dusimy aż pomidory się rozpadną i doprawiamy.
Podajemy z ugotowanymi gnocchi.
zbysiowa
SylaUla
lukrowanepierniczki