Sposób przygotowania:
Różowe gnocchi z sosem szpinakowym
Gnocchi:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Buraki umyć i ugotować aż zmiękną a następnie zetrzeć na tarce (na małych oczkach). Ziemniaki przepuścić przez praskę, aby nie zostały grudki. Uformować ciasto. Wyłożyć ziemniaki, dodać jajko, buraki i połowę szklanki mąki. Ugniatać ciasto i dodawać resztę mąki do momentu, aż ciasto przestanie się kleić.
Oderwać kawałek ciasta i uformować podłużny wałek. Odkrajać nożem ok. 2 cm kawałki a każdy z nich lekko docisnąć widelcem.
Gnocchi delikatnie wrzucać do gotującej się wody i wyciągnąć łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.
Sos szpinakowy:
Do garnka wlać jogurt i włożyć liście szpinaku i chwilę gotować. Gdy zmniejszy swoją objętość dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatałową. Gotować przez kolejne 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni prażyć migdały, aż uzyskają lekko złoty kolor.
Na talerz wyłożyć sos szpinakowy, gnocchi, posypać migdałami i startym parmezanem. Gotowe.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Buraki umyć i ugotować aż zmiękną a następnie zetrzeć na tarce (na małych oczkach). Ziemniaki przepuścić przez praskę, aby nie zostały grudki. Uformować ciasto. Wyłożyć ziemniaki, dodać jajko, buraki i połowę szklanki mąki. Ugniatać ciasto i dodawać resztę mąki do momentu, aż ciasto przestanie się kleić.
Oderwać kawałek ciasta i uformować podłużny wałek. Odkrajać nożem ok. 2 cm kawałki a każdy z nich lekko docisnąć widelcem.
Gnocchi delikatnie wrzucać do gotującej się wody i wyciągnąć łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.
Sos szpinakowy:
Do garnka wlać jogurt i włożyć liście szpinaku i chwilę gotować. Gdy zmniejszy swoją objętość dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatałową. Gotować przez kolejne 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni prażyć migdały, aż uzyskają lekko złoty kolor.
Na talerz wyłożyć sos szpinakowy, gnocchi, posypać migdałami i startym parmezanem. Gotowe.