daria.kulinarnie

daria.kulinarnie

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Różowe gnocchi z sosem szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gnocchi jest włoskim odpowiednikiem naszych polskich kopytek. Składnik kluczowy – ziemniak. Najlepiej sprawdzają się te jesienne, lepiej nie przygotowywać tego dania z młodych ziemniaków. Tym razem postanowiłam dodać więcej życia i koloru do tego dan

Różowe gnocchi z sosem szpinakowym

Składniki:

Różowe gnocchi z sosem szpinakowym

 

  • 2 małe buraki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka szpianku
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól/pieprz
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Różowe gnocchi z sosem szpinakowym
Gnocchi:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Buraki umyć i ugotować aż zmiękną a następnie zetrzeć na tarce (na małych oczkach). Ziemniaki przepuścić przez praskę, aby nie zostały grudki. Uformować ciasto. Wyłożyć ziemniaki, dodać jajko, buraki i połowę szklanki mąki. Ugniatać ciasto i dodawać resztę mąki do momentu, aż ciasto przestanie się kleić.

Oderwać kawałek ciasta i uformować podłużny wałek. Odkrajać nożem ok. 2 cm kawałki a każdy z nich lekko docisnąć widelcem.

Gnocchi delikatnie wrzucać do gotującej się wody i wyciągnąć łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.

Sos szpinakowy:

Do garnka wlać jogurt i włożyć liście szpinaku i chwilę gotować. Gdy zmniejszy swoją objętość dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatałową. Gotować przez kolejne 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni prażyć migdały, aż uzyskają lekko złoty kolor.

Na talerz wyłożyć sos szpinakowy, gnocchi, posypać migdałami i startym parmezanem. Gotowe.

Tagi:

szpinak