cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 503]

Dyniowe gnocchi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Włoskie gnocchi z dynią.

Dyniowe gnocchi

Składniki:

Dyniowe gnocchi

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe gnocchi
Ziemniaki gotujemy bez obierania, w mundurkach i przeciskamy przez praskę. Z dyni przygotowujemy mus. W tym celu siekamy miąższ drobniej, dodajemy wody (niedużo) i miksujemy. Przygotowany mus łączymy z ziemniaczanym puree, dodajemy mieloną gałkę muszkatołową (szczyptę), wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.



Masa powinna wyjść dosyć gęsta, na stolnicy formujemy ją w wałek i kroimy na małe części, które wrzucamy na gorącą wodę. Gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.



Gotowe gnocchi dyniowe wybornie smakuje bez dodatków, jednak warto posypać je startym parmezanem lub przygotować sos według gustu.

Tagi:

jajko dynia jajka