Sposób przygotowania:
Dyniowe gnocchi
Ziemniaki gotujemy bez obierania, w mundurkach i przeciskamy przez praskę. Z dyni przygotowujemy mus. W tym celu siekamy miąższ drobniej, dodajemy wody (niedużo) i miksujemy. Przygotowany mus łączymy z ziemniaczanym puree, dodajemy mieloną gałkę muszkatołową (szczyptę), wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Masa powinna wyjść dosyć gęsta, na stolnicy formujemy ją w wałek i kroimy na małe części, które wrzucamy na gorącą wodę. Gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Gotowe gnocchi dyniowe wybornie smakuje bez dodatków, jednak warto posypać je startym parmezanem lub przygotować sos według gustu.
Masa powinna wyjść dosyć gęsta, na stolnicy formujemy ją w wałek i kroimy na małe części, które wrzucamy na gorącą wodę. Gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Gotowe gnocchi dyniowe wybornie smakuje bez dodatków, jednak warto posypać je startym parmezanem lub przygotować sos według gustu.