k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Dyniowe kapelusze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne danie inspirowane kuchnią włoską

Dyniowe kapelusze Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dyniowe kapelusze

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe kapelusze
Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać nieco soli, wbić jajka i widelcem rozkłócić zagarniając coraz więcej mąki z brzegów. Odstawić ciasto na 20-30 minut zawinięte w folię spożywczą do lodówki. Farsz: obraną i pokrojoną dynię bez pestek i włókien ze środka upiec lub ugotować do miękkości i zmiksować na gładką masę. Dodać starty parmezan, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jajko. Rozwałkować ciasto i wykroić z niego krążki. kulki wielkości orzecha włoskiego kłaść na jednym kole, a drugim przykryć i zalepić brzegi. Gotować, aż ciasto będzie al'dente(ok 5-8 minut). Rozpuścić kilka łyżek masła i dodać do nich listki szałwii. Smażyć, aż zrobią się chrupkie i oddadzą aromat do masła.Wyjąć szałwię. Samo masło podgrzewać jeszcze, aż zrobi się brązowe(nie spalone!). Polewać nim kapelusze odcedzone z wody. Można je podawać na gotowanych zapałkach z marchwi, całość posypana parmezanem. Smacznego.
Dyniowe kapelusze
Warto do tego dania poszukać prawdziwego parmezanu, ja używam tylko takiego.
Dyniowe kapelusze
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 20-30 minut.