Sposób przygotowania:
Dyniowe kapelusze
Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać nieco soli, wbić jajka i widelcem rozkłócić zagarniając coraz więcej mąki z brzegów. Odstawić ciasto na 20-30 minut zawinięte w folię spożywczą do lodówki. Farsz: obraną i pokrojoną dynię bez pestek i włókien ze środka upiec lub ugotować do miękkości i zmiksować na gładką masę. Dodać starty parmezan, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jajko. Rozwałkować ciasto i wykroić z niego krążki. kulki wielkości orzecha włoskiego kłaść na jednym kole, a drugim przykryć i zalepić brzegi. Gotować, aż ciasto będzie al'dente(ok 5-8 minut). Rozpuścić kilka łyżek masła i dodać do nich listki szałwii. Smażyć, aż zrobią się chrupkie i oddadzą aromat do masła.Wyjąć szałwię. Samo masło podgrzewać jeszcze, aż zrobi się brązowe(nie spalone!). Polewać nim kapelusze odcedzone z wody. Można je podawać na gotowanych zapałkach z marchwi, całość posypana parmezanem. Smacznego.