aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Dyniowe kluseczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kluseczki z dyni, idealnie smakują później polane masłem lub podsmażone na masełku. Polecam wszystkim.

Dyniowe kluseczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe kluseczki

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe kluseczki
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy dynię. Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli i mąkę. Mąkę dodajemy po trochu, mieszając ciasto. Ciasto ma się zagęścić, ale ma mieć nadal lekko płynną konsystencję. Jak dodamy za dużo mąki to będzie za twarde. Takie ciasto przekładamy na deseczkę i nożem odcinamy po kawałeczku i rzucamy na osolony wrzątek, Za każdym razem maczamy nóż we wrzątku, wtedy ładniej odchodzi ciasto od noża. Gotujemy, aż do wypłynięcia. Odcedzamy.
Dyniowe kluseczki
scieramy dynie na tarce o drobnych oczkach
Dyniowe kluseczki
dodajemy jajko i mąke i mieszamy ciasto.
Dyniowe kluseczki
przekladamy ja na deseczke i kroimy nozem
Dyniowe kluseczki
gotujemy kluseczki w goracej osolonej wodzie

Tagi:

jajko dynia jajka