Sposób przygotowania:
Dyniowe kluseczki z sosem camembert z pieprzem
KLUSECZKI Pieczemy w piekarniku kostki z dyni Hortex na blaszce ok. 15-20 min w 180 stopni. Upieczone kostki dyni Hortex i miksujemy blenderem. Do zmiksowanej dyni dodajemy mąkę i jajka i wyrabiamy ciasto. Na stolnicy podsypaną mąką mamy 2 opcje zrobienia kluseczek 1 szybka : rozwałkujemy ciasto i wykrawamy kapslem od wody kółeczka lub 2 opcja pracochłonna robimy tzw. łezki z ciasta czyli formujemy w dłoni koło i troskę zgniatamy aby efektem końcowym była tzw. pestka dyni :) W między czasie nastawiamy wodę ze szczyptą soli i czekamy aż się zagotuje. Do wrzątku wrzucamy gotowe kluseczki od czasu do czasu mieszając. Gotujemy 5 min. SOS Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w paseczki szynkę i por. Zeszklić i dodać śmietanę , mleko i pokrojony w paseczki ser camembert z zielonym pieprzem, doprawić zmielonym kolorowym pieprzem. Dusić na małym ogniu, aż ser się rozpuści i sos zmieni konsystencję. Podajemy według uznania :) Moje kluseczki ułożone są w kształt dymi a w środku polane sosem, por do ozdoby :)