peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

SUPERPRZEPIS

Dyniowe muffinki według peggi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, puszyste muffiny - świetny sposób, aby przemycić dynię do jadłospisu dziecka.

Dyniowe muffinki według peggi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dyniowe muffinki według peggi

 

  • Na około 22 sztuki:
  • 400 g dyni piżmowej ze skórką
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 4 jaja
  • 175 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta świeżo mielonej soli morskiej

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe muffinki według peggi
Dynię porządnie myjemy, drobno kroimy i miksujemy. Jeśli nie mamy miksera wystarczy ją zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jaja ucieramy z cukrem i oliwą. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy - można mikserem. Do ciasta dodajemy dynię oraz orzechy, delikatnie doprawiamy solą (2-3 młynki) i mieszamy za pomocą łyżki. Napełniamy foremki - silikonowe mogą być suche, metalowe wykładamy papilotkami lub delikatnie smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Wszystkie składniki kremu ubijamy razem do uzyskania puszystej masy. Gdy zacznie się ubijać można spróbować i zobaczyć, czy nie trzeba czegoś dodać (np. cukru pudru lub soku z cytryny) ;-) Krem wstawiamy do lodówki, nakładamy na muffinki przed podaniem.
Dyniowe muffinki według peggi
Dyniowe muffinki - pyszne bułeczki w sam raz dla naszych pociech