Sposób przygotowania:
Dyniowe muffinki według peggi
Dynię porządnie myjemy, drobno kroimy i miksujemy. Jeśli nie mamy miksera wystarczy ją zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jaja ucieramy z cukrem i oliwą. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy - można mikserem. Do ciasta dodajemy dynię oraz orzechy, delikatnie doprawiamy solą (2-3 młynki) i mieszamy za pomocą łyżki. Napełniamy foremki - silikonowe mogą być suche, metalowe wykładamy papilotkami lub delikatnie smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Wszystkie składniki kremu ubijamy razem do uzyskania puszystej masy. Gdy zacznie się ubijać można spróbować i zobaczyć, czy nie trzeba czegoś dodać (np. cukru pudru lub soku z cytryny) ;-) Krem wstawiamy do lodówki, nakładamy na muffinki przed podaniem.
lilianna97
zbysiowa
peggi
Smak też jest na 5 ;-)
zbysiowa
Nie wątpię:) Muszę w końcu się przemóc do tej dyni:))
peggi
Zachęcam, ja to w końcu zrobiłam i widzisz z jakim efektem :-D