bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Dyniowe muffiny z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne jesienne muffinki z dynią i nutellą.

Dyniowe muffiny z nutellą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dyniowe muffiny z nutellą

 

  • 10 łyżek masła miękkiego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyzeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 1/3 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • nutella
  • otoczka z cukru:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 kostka masła, roztopionego

 

  • puree z dyni:
  • 1kg dyni
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe muffiny z nutellą
Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowiednio gęsta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki pure. Rozgrzać piekarnik do 180 °. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy razem do miski. W misce miksera ubić masło i brązowy cukier na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ubijając na niskich obrotach. Następnie na przemian dodawać mąkę i maślankę, na koniec dodać dynię, mieszać dopóki wszystko się nie połączy. Do formy na muffinki dawać po 2 łyżki farszu, na to 1 łyżeczkę nutelli a następnie przykryć łyżką ciasta. Piec przez 25-30 minut, aż babeczki będą miały złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10 minut. Stopić masło. W misce wymieszać cukier i cynamon. Po schłodzeniu babeczek wyjąc je na talerz, każdą posmarować masłem i obtoczyć w mieszaninie cukru. Ja zrobiłam jedną blaszkę bardzo małych muffinek i pól blaszki dużych.
Dyniowe muffiny z nutellą
Etap 1