SUPERPRZEPIS

Dyniowe muffinki

  • 2
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Dyniowe muffinki Więcej zdjęć (3)

Dyniowe muffiny są pyszne,a dynia,mimo iż własciwie nie wyczuwalna,nadaje im fajnego smaku

Składniki:

Dyniowe muffinki

 

 

  • dyni (lub,jeśli nie mamy gotowego puree,możemy sobie przygotować sami:1 kg dyni,masło

 

 

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia

 

 

 

  • 1 łyżeczka cynamonu plus 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Dyniowe muffinki
Jeśli nie mamy gotowego puree z dyni,możemy go sobie zrobić sami.W tym celu obraną dynię kroimy w kostkę,ukladamy na blaszcze,która powinna być wyścielona papierem do pieczenia,posmarowanym masłem.Na dynię kładziemy jeszcze gdzieniegdzie kawałeczki masła i wkładamy blaszkę do piekarnika.Gdy dynia będzie miękka miksujemy ja blenderem i mamy gotowe puree z dyni.
Wszystkie suche skladniki na muffiny wsypujemy do miski.Jajka mieszamy z olejem,dodajemy do suchych składnikow.Nastepnie dodajemy rownież puree z dyni,wszystko dokladnie mieszamy.Gotowe ciasto przelewamy do foremek na muffinki,każdą część posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok.30 min.Powinno wyjść 12 dużych,dyniowych muffinów.Smacznego:)
Dyniowe muffinki
Z podanych skladników wyjdzie 12 duzych muffinów.Ja tuż po upieczeniu posypalam muffinki jeszcze cukrem z cynamonem.
Dyniowe muffinki
Tak wygląda nasz muffinek w przekroju,puszysty,mięciutki i wilgotny zarazem