Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Dyniowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki te mają piękny pomarańczowy kolor i wspaniale smakują z nadzieniem serowo-dyniowo-pomarańczowym.

Dyniowe naleśniki

Składniki:

Dyniowe naleśniki

na ciasto:

  • 2 jajka
  • ok.1i 1/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szkl. purre z dyni
  • ok. 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

na nadzienie:

  • 60 dag mielonego twardego twarogu
  • 5-6 łyżek puree z dyni
  • cukier do smaku
  • skórka otarta z pomarańczy
  • parę kropli aromatu pomarańczowego
  • odrobinę imbiru w proszku do smaku

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania naleśników
  • ozdobna posypka cukrowa ( konfetti)
  • mięta i skórka z cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dyniowe naleśniki

Przygotowanie ciasta:

Dyniowe naleśniki
Z ciasta na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki

Ubijamy jajka z cukrami i mlekiem. Następnie dodajemy puure z dyni oraz pozostałe składniki.

Z gładkiego ciasta naleśnikowego smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor(gdyby ciasto było za gęste dodajemy odrobinę mleka lub wody, gdy za rzadkie odrobinę mąki pszennej).

Przygotowanie nadzienia:

Dyniowe naleśniki
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy

Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie mieszamy dodając cukier, skórkę z pomarańczy, parę kropli aromatu pomarańczowego i imbir do smaku.

Etap końcowy:

Dyniowe naleśniki
Upieczone naleśniki przekładamy nadzieniem

Upieczone naleśniki przekładamy nadzieniem. Naleśniki składamy w chusteczkę. Posypujemy cukrem pudrem,ozdabiamy miętą,skórką cytrynową oraz posypujemy cukrowymi konfetti.

Rada:
Jeśli ktoś lubi może naleśniki przed podaniem podsmażyć na maśle z obu stron na złoto.