Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Bucatini z pomidorowym sosem morskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i szybki sos pomidorowy z dodatkiem tuńczyka i glonów morskich, co w efekcie daje bardzo aromatyczny i smaczny dodatek do makaronu.

Bucatini z pomidorowym sosem morskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bucatini z pomidorowym sosem morskim

 

  • Makaron bucatini 500g
  • Krojone pomidory 2 puszki
  • Świeża bazylia czerwona
  • Papryczka chili
  • Puszka tuńczyka w oleju
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • Średnia cebula szalotka
  • Czosnek granulowany
  • Cukier do smaku
  • Papryka słodka mielona
  • Pieprz kolorowy mielony
  • Sól morska ziołowa
  • Algi Dulse do smaku
  • ew. skrobia do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Bucatini z pomidorowym sosem morskim
Dwie puszki krojonych pomidorów przełożyć do rondelka - dodać listki bazylii, posiekaną papryczkę chili, posiekaną cebulkę szalotkę, pokruszone glony, granulowany czosnek, mieloną paprykę, trochę pieprzu, ziołowej soli morskiej i cukru. Mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować kilka minut, aż sos nabierze aromatu. 

Dołożyć puszkę tuńczyka w oleju i puszkę w sosie własnym - wymieszać, krótko zagotować i ew zagęścić niewielką ilością skrobi (ziemniaczanej, ryżowej bądź kukurydzianej).

W międzyczasie ugotować al dente makaron bucatini, odcedzić, przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. 

Wierzch posypać startym serem grana padano lub parmezanem. 
Bucatini z pomidorowym sosem morskim
Krojone pomidory mogą być podstawą smacznego sosu.
Bucatini z pomidorowym sosem morskim
Rozdrobnionego tuńczyka połączyć z sosem pomidorowym.
Bucatini z pomidorowym sosem morskim
Sos doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

Tagi:

sos danie makaron