Sposób przygotowania:
Bucatini z pomidorowym sosem morskim
Dwie puszki krojonych pomidorów przełożyć do rondelka - dodać listki bazylii, posiekaną papryczkę chili, posiekaną cebulkę szalotkę, pokruszone glony, granulowany czosnek, mieloną paprykę, trochę pieprzu, ziołowej soli morskiej i cukru. Mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować kilka minut, aż sos nabierze aromatu.
Dołożyć puszkę tuńczyka w oleju i puszkę w sosie własnym - wymieszać, krótko zagotować i ew zagęścić niewielką ilością skrobi (ziemniaczanej, ryżowej bądź kukurydzianej).
W międzyczasie ugotować al dente makaron bucatini, odcedzić, przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem.
Wierzch posypać startym serem grana padano lub parmezanem.
Dołożyć puszkę tuńczyka w oleju i puszkę w sosie własnym - wymieszać, krótko zagotować i ew zagęścić niewielką ilością skrobi (ziemniaczanej, ryżowej bądź kukurydzianej).
W międzyczasie ugotować al dente makaron bucatini, odcedzić, przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem.
Wierzch posypać startym serem grana padano lub parmezanem.