Sposób przygotowania:
Naleśniki z farszem dyniowym
Do mleka dodajjajo, szczyptę soli,drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę orkiszową. Zmiksuj ciasto na gładko. Nie przerywając miksowania dosypuj mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało średno gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw jena 20 minut. Obierz paprykę, dynię i cebule. Pokrój cebule w piórka, paprykę w drobną kosteczkę. Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub pokrój w zapałkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż boczek. Gdy wytopi tłuszcz zeszklij na nim cebulę. Dodaj paprykę, miaższ dyni, przesiśnięty przez praskę czosnek, tymianek i lubczyk. Przesmaż krótko wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem, by warzywa pozostały chrupiące . Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju. Rozłóż na naleśnikach farsz dyniowy. Posyp startym żółtym serem Złóż i zapiekaj je w mikrofalówce lub piekarniku do chwili, aż ser zacznie sie topić. Podawaj z listkami sałaty masłowej