SUPERPRZEPIS

Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem

Ciastka są przepyszne, a ich cynamonowo-kokosowy zapach z lekko karmelowym posmakiem i rozpływająca się w ustach biała czekolada sprawiają, że nie sposób się nie skusić na kilka sztuk. Dodatkowo są przyjemnie kruche, jakby delikatnie piaskowe.

Składniki:

Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem

Około 15 większych sztuk:

  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 100g masła
  • 90g (1/2 szklanki) cukru kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu (płaska)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem

Masa:

Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem
Masę na końcu najlepiej łączyć za pomocą dłoni.

Miękkie masło oraz cukier należy utrzeć na białą oraz puszystą masę.
W drugiej misce wymieszać mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Do ubitego masła z cukrem wbić jajko i po wymieszaniu dodać połączone składniki suche, a następnie wiórki.
Na końcu do całości wmieszać (najlepiej dłonią) posiekaną (ale nie na zbyt małe kawałki!) białą czekoladę.

Formowanie:

Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem
Między ciastkami powinny być zachowane niewielkie odstępy.

Z ciasta należy uformować kulki wielkością przypominające większy orzech włoski.
Każdą z nich spłaszczyć, a następnie umieścić na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem
Ciastka podczas stygnięcia nabiorą kruchości.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka najpierw będą miękkie, ale po ostygnięciu staną się kruche.