Sposób przygotowania:
Dyniowe rogaliki z cukierkamiETAP 1
Połowę mleka delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostałe mleko, cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy dodatkowo mleko ( Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni. Jeśli była ona gęsta potrzeba więcej mleka, jeśli rzadsza mleka dajemy mniej lub dodajemy dodatkowo mąkę).
ETAP 2
Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę
ETAP 3
Wałkujemy je na grubość około 7 mm. Ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 12 cm. Otrzymane pasy dzielimy na trójkąty.
U podstawy każdego wyciętego trójkąta nakładamy jeden cukierek.
ETAP 4
Każdy trójkąt rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Końce delikatnie zawijamy formując rogaliki.
Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Gotowe pieczemy około 20 minut w 180 °C do zrumienienia.
Po wyjęciu rogaliki jeszcze ciepłe smarujemy lukrem
ETAP 5
LUKIER:
Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy całość widelcem do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien być dość gęsty.
Posmarowane rogaliki studzimy na kratce.
Mniam1
misia5
Magdalena88
Marika-
karola25