SUPERPRZEPIS

Dyniowe rogaliki z cukierkami

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Dyniowe rogaliki z cukierkami Więcej zdjęć (5)

Złociste ciasto i brązowe nadzienie – takie barwy są typowe dla jesieni i to właśnie wtedy dynia króluje u mnie w kuchni. Dziś polecam rogaliki z jej udziałem.

Składniki:

Dyniowe rogaliki z cukierkami

CIASTO

 

  • Dodatkowo:
  • jajko do smarowania,
  • około 600 gram czekoladowych cukierków (u mnie michałki )

LUKIER

  • 3 łyżki mleka,
  • Cukier puder (około 1 szklanka)

Sposób przygotowania:

Dyniowe rogaliki z cukierkami

ETAP 1

Dyniowe rogaliki z cukierkami
przestygnięty tłuszcz dodajemy na koniec

Połowę mleka delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostałe mleko, cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy dodatkowo mleko ( Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni. Jeśli była ona gęsta potrzeba więcej mleka, jeśli rzadsza mleka dajemy mniej lub dodajemy dodatkowo mąkę).

ETAP 2

Dyniowe rogaliki z cukierkami
Na stolnicę wykładamy gotowe ciasto

Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę

ETAP 3

Dyniowe rogaliki z cukierkami
Jako nadzienie stosujemy cukierki

Wałkujemy je na grubość około 7 mm. Ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 12 cm. Otrzymane pasy dzielimy na trójkąty.
U podstawy każdego wyciętego trójkąta nakładamy jeden cukierek.

ETAP 4

Dyniowe rogaliki z cukierkami
gotowe rogaliki pozostawiamy do wyrośnięcia

Każdy trójkąt rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Końce delikatnie zawijamy formując rogaliki.
Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Gotowe pieczemy około 20 minut w 180 °C do zrumienienia.
Po wyjęciu rogaliki jeszcze ciepłe smarujemy lukrem

ETAP 5

Dyniowe rogaliki z cukierkami
Lukrem smarujemy ciepłe rogaliki

LUKIER:
Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy całość widelcem do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien być dość gęsty.
Posmarowane rogaliki studzimy na kratce.