czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drożdżowe rogaliki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne, tradycyjne drożdżowe rogale ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Idealne na zbliżający się Tłusty Czwartek.

Drożdżowe rogaliki z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z truskawkami
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić, by drożdże się rozpuściły i zaczęły pracować. Masło stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. na każdym trójkącie układać po 3-4 truskawki. Zwijać do środka, tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut. Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Drożdżowe rogaliki z truskawkami
Zagnieśc gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia
Drożdżowe rogaliki z truskawkami
Rozwałkowac, pokroić na trójkąty, ułożyć owoce
Drożdżowe rogaliki z truskawkami
Zwijać do środka tworząc rogale, upiec .