Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z truskawkami
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić, by drożdże się rozpuściły i zaczęły pracować. Masło stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. na każdym trójkącie układać po 3-4 truskawki. Zwijać do środka, tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut. Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
![Drożdżowe rogaliki z truskawkami Drożdżowe rogaliki z truskawkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/drozdzowe-rogaliki-z-truskawkami-253968.jpg)
![Drożdżowe rogaliki z truskawkami Drożdżowe rogaliki z truskawkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/drozdzowe-rogaliki-z-truskawkami-253969.jpg)
![Drożdżowe rogaliki z truskawkami Drożdżowe rogaliki z truskawkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/drozdzowe-rogaliki-z-truskawkami-253970.jpg)