Sposób przygotowania:
Rogale drożdżowe
Z połowy ilości cukru, dwóch łyżkek letniego mleka oraz drożdży przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałego letniego mleka dodać rozpuszczone masło, cukier oraz szczyptę soli. Gdy się połączą wymieszać je z jajkami.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn oraz mleko z dodatkami. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę i ponownie zarabiamy. Następnie tniemy na cztery w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg, a następnie tniemy na trójkąty jak pizzę. Każdy taki trójkąt zwijamy na kształt rogala. Tak przygotowane rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rogale urosną smarujemy je rozmąconym jajkiem z dodatkeim mleka. Pieczemy w temp. 200 st przez około 25-30 minut.
Po upieczeniu studzimy.
Po upieczeniu studzimy.