misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 678]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Rogale drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, delikatne, lekkie i puszyste drożdżowe rogale. Doskonałe na śniadanie i kolację. Idealne z masłem i miodem oraz kubkiem mleka.

Rogale drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogale drożdżowe

 

 

  • Do posmarowania rogali:
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Rogale drożdżowe
 Z połowy ilości cukru, dwóch łyżkek letniego mleka oraz drożdży przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia. 
Do pozostałego letniego mleka dodać rozpuszczone masło, cukier oraz szczyptę soli. Gdy się połączą wymieszać je z jajkami. 

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn oraz mleko z dodatkami. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę i ponownie zarabiamy. Następnie tniemy na cztery w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg, a następnie tniemy na trójkąty jak pizzę. Każdy taki trójkąt zwijamy na kształt rogala. Tak przygotowane rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rogale urosną smarujemy je rozmąconym jajkiem z dodatkeim mleka. Pieczemy w temp. 200 st przez około 25-30 minut.

Po upieczeniu studzimy. 
Rogale drożdżowe
Zarabiamy gładkie jednolite i bardzo elastyczne ciasto.
Rogale drożdżowe
Zarobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Rogale drożdżowe
Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i tniemy jak pizzę
Rogale drożdżowe
Trójkąty zwijamy na kształt rogali i odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy jajkiem z dodatkiem mleka