Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo proste danie - co nie zmienia , że bardzo smaczne i wyjątkowo ładnie prezentujące się dzięki kolorowi makaronu .

Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem

 

  • 25 dag makaronu Dyniowe Tagliatelle
  • olej orzechowy
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony
  • Przyprawa Zioła Ogrodowe ( lub inna ziołowa ulubiona )
  • świeża natka pietruszki
  • świeża mięta
  • 10 dag sera Cheddar

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem
Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron . Ugotować go al dente . Odcedzić .Wrzucić do garnka w którym sie gotował .
W czasie kiedy makaron się gotuje utrzeć na tarce jarzynowej ser i pokroić zioła . Pestki dyni uprażyć na lekko natłuszczonej olejem patelni .
Do ugotowanego - gorącego makaronu wlać 4 łyżki oleju orzechowego. Wsypać połowę sera , połowę natki pietruszki i mięty , pestki dyni , szczyptę mielonego pieprzu i przyprawy Zioła Ogrodowe . Wymieszać .
Podawać gorący posypując resztą sera , ziół i skrapiając odrobiną oleju . Można dodatkowo posolić do smaku .
Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem
Uszykowane składniki ( na zdjęciu brak sera Chedar )- można gotować
Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem
Pestki dyniu uprażyć na patelni ( lekko by nie były przypalone )
Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem
Na tarce jarzynowej- grube oczka utrzeć ser Cheddar
Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem
Ugotowany al dente makaron zmieszać z kilkoma łyżkami oleju , połową sera , pestkami i ziołami