Sposób przygotowania:
Porzeczkowe tiramisu w pucharkuETAP 1
Porzeczkę przekładamy do garnka. Dodajemy do niej około 2- 3 łyżki cukru do smaku.
Owoce zagotowujemy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. W około 1/3 szklanki wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
Mieszaniną zalewamy porzeczki. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 2
Między czasie żółtka ucieramy do białości z 3 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypt soli.
Ser mascarpone przekładamy do miski.
ETAP 3
Miksujemy go , po czym łączymy kolejno z żółtkami i białkami.
Kawę rozpuszczalną zaparzamy w około 0,5 szklanki wody. Przestudzoną łączymy z likierem.
ETAP 4
Mając przygotowany krem, kawę oraz porzeczkę przystępujemy do sporządzenia deserów.
Biszkopty przełamujemy na mniejsze części. Delikatnie maczamy je w kawie
ETAP 5
Tak przygotowane wykładamy na dno pucharków. Na biszkopty wykładamy warstwę kremu, a następnie porzeczki.
Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania przygotowanych składników.
Deser przekładamy do lodówki, schładzamy około 2 lub więcej godzin. Przed podaniem oprószamy kakao.
SylaUla
gusia1000