szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Dyniowo-marchewkowe wstążki z imbirowym kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodko - pikantne warzywa i kurczak to świetne rozgrzewające danie na zimniejsze wieczory. Do tego ciepła cynamonowa herbata i miły wieczór zapewniony.

Dyniowo-marchewkowe wstążki z imbirowym kurczakiem

Składniki:

Dyniowo-marchewkowe wstążki z imbirowym kurczakiem

Warzywa

Kurczak

  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • olej

Sposób przygotowania:

Dyniowo-marchewkowe wstążki z imbirowym kurczakiem

Przygotowanie kurczaka

Kurczaka pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami oleju, przyprawą do kurczaka, cynamonem i imbirem. Odstawić do lodówki na ok. godzinę.

Przygotowanie warzyw

Dyniowo-marchewkowe wstążki z imbirowym kurczakiem
Marchew i dynię kroimy w cienkie wstążki.

Dynię i marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie wstążki.


Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć wstążki. Doprawić cukrem, gałką i imbirem. Na koniec skropić sokiem z cytryny. Kurczaka obsmażyć na złoty kolor i wyłożyć na warzywne wstążki.